Ankieta: Jak oceniasz "Jurassic World: The Fallen Kingdom"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Jurassic Park / Jurassic World (1993-2021)
(11-06-2026, 18:11)slepy51 napisał(a): Kojarzę za to, że przy okazji "Zaginionego świata" była cała masa takich pierdół,

Ja miałem album z naklejkami z Zaginionego świata! Chyba jedyny gadżet dżurasikoparkowy jaki miałem w dzieciństwie i zawarte grafiki robiły wrażenie. Pewnie wspominałem, ale będąc na jakichś wakacjach w Berlinie tego szitu widziało się więcej i na jednym budynku wisiał gigantyczny banner z logiem. I w niemieckich reklamach zabawek były też dinki z odczepianymi płatami ujawniającymi ich żebra czy jelita oraz gigantyczna mechaniczna lalka T-Rexa z kłapiącą szczeną. Tą lalkę potem miałem okazję widzieć na żywo w berlińskim sklepie. Nie wiem czy w Polsce takie egzemplarze były, ale znając ówczesne doganianie Zachodu pewnie nie i oferta była ograniczona :(. 

EDIT: Odnośnie jeszcze Spaza (widziałem niedawno dokument o nim), to jeszcze Muren też go wydymał przy Terminatorze 2, gdzie krzywo gapił się na CGI. I jak przyszły laury to Muren bezczelnie pominął wkład Spaza.

Odpowiedz
U nas na wsi w latach 90-tych na poczcie sprzedawali za 5 gr takie pocztówki z naklejkami z "Jurajskiego Parku". Za pięć groszy, bez kitu. Kupowało się po kilka egzemplarzy każdej, żeby ewentualnie mieć na wymianę.

A w ogóle dziwny zbieg okoliczności, bo akurat dzisiaj miałem zamiar oglądać "Jurassic Park" - zaraz go sobie odpalę - a nie miałem pojęcia, że to dziś jest rocznica. Chyba że moja podświadomość o tym wiedziała i wywarła na mnie nacisk przy wyborze filmu na wieczór.

Odpowiedz
OGPUEE napisał(a):I w niemieckich reklamach zabawek były też dinki z odczepianymi płatami ujawniającymi ich żebra czy jelita oraz gigantyczna mechaniczna lalka T-Rexa z kłapiącą szczeną. Tą lalkę potem miałem okazję widzieć na żywo w berlińskim sklepie. Nie wiem czy w Polsce takie egzemplarze były, ale znając ówczesne doganianie Zachodu pewnie nie i oferta była ograniczona

Te z odczepianymi kawałkami ciała to były już przy okazji "Parku jurajskiego". Była tego cała masa nawet w takiej dziurze jak Sierpc, zawsze chciałem mieć t. rexa i velociraptora ale nigdy nie uzbierałem tyle kasy, żeby sobie taką zabaweczkę kupić :)

OGPUEE napisał(a):Odnośnie jeszcze Spaza (widziałem niedawno dokument o nim), to jeszcze Muren też go wydymał przy Terminatorze 2, gdzie krzywo gapił się na CGI. I jak przyszły laury to Muren bezczelnie pominął wkład Spaza.

Ogólnie Muren to zwykły flet, gość miał awersję do komputerów, nie miał o tej nowej technologii zielonego pojęcia i zabronił Spazowi i Markowi A.Z. Dippe dłubać przy tych efektach bojąc się o siebie i swoich koleżków pokroju Phila Tippetta a później jak każdy zobaczył, że to znakomite narzędzie to wyruchał ich bez mydła i pierwszy wypiął klatę po ordery. Zwykły bezczelny cieć i obrzydliwy oportunista, który wykorzystał swoja pozycję a nie żadna legenda branży, po obejrzeniu kilku making ofów do filmów z tamtych czasów i tego dokumentu o Williamsie straciłem do niego jakąkolwiek sympatię i resztki szacunku.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(11-06-2026, 20:11)al_jarid napisał(a): U nas na wsi w latach 90-tych na poczcie sprzedawali za 5 gr takie pocztówki z naklejkami z "Jurajskiego Parku". Za pięć groszy, bez kitu.

Chyba nie mówisz o tych naklejko-pocztówkach? Wtedy jeszcze nie było groszy.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tak, naklejko-pocztówki to trafne określenie.
I wyraźnie pamiętam, że na poczcie mieli je po 5 gr. Ale to nie było od razu po premierze. Bo mówię o poczcie w miejscowości, gdzie teraz mieszkam, a przeprowadziłem się tu w 96-tym - więc to wspomnienie nie może być wcześniejsze. Więc może dlatego to było wtedy takie tanie, bo zalegało im już lata od premiery :)

Odpowiedz
Cytat:żałuję, że nie kupiłem sobie nigdy komiksu a był koło mnie w kiosku

Mam, choć 3 z 4 części mi się ostały bez okładek więc całość posklejana na tasmą samoprzylepną w jedynej ocalałej okładce.

A film w wersji ze skanu 35mm widzialeś?
Jest i zwykła i open matte z kwadratowym obrazem gdzie widac mikrofony nad głowami aktorów.

Byłem na JP w kinie ze szkoły, bardzo możliwe że był to pierwszy film jaki obejrzałem z napisami. Z tym, że w kinie oglądałem go po raz drugi bo wcześniej już widziałem z jakiejś dziwnej pirackiej kasety.
Jest to też jeden z tych filmów, które najbardziej rozwaliły mnie pod względem efektów specjalnych - w tym gronie znajdują się Aliens, T2, JP, Titanic, Fellowship of The Ring oraz pierwsze Transformers Baya po którym żaden film mnie już efektami w taki sposób nie powalił.

Odpowiedz
Mam komiksy 2-4. Jedynki nie kupiłem bo nie było tam dinozaurów. I komiks "Raptor" czyli oficjalna kontynuacja zanim powstała... kontynuacja ;)

(11-06-2026, 21:28)al_jarid napisał(a): Ale to nie było od razu po premierze.

To mieliście ostry poślizg tam na wsi dX.
Bo one wyszły razem z filmem a są wyprodukowane w 1992. I dziś pewnie są więcej warte ;)

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):A film w wersji ze skanu 35mm widzialeś?
Jest i zwykła i open matte z kwadratowym obrazem gdzie widac mikrofony nad głowami aktorów.

Jeszcze nie ale mam gdzieś na stanie tą wersje open matte, może na dniach nawet sobie nadrobię.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(11-06-2026, 18:11)slepy51 napisał(a): Nie mam, nawet nie pamiętam, że było coś takiego :)

Znalazłem. Wklejam kilka fotek.
[Obrazek: Ic1Zs8i.jpeg]
[Obrazek: YdTfIgk.jpeg]
[Obrazek: pNWrC43.jpeg]
[Obrazek: F3O4Knv.jpeg]
[Obrazek: IsBkDlN.jpeg]
[Obrazek: MLMOOdY.jpeg]
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie no, bardzo fajnie to wygląda ale jakimś cudem mnie (chyba?) ominęło. Dziwne tym bardziej bo kojarzę, że jak chwilowo mieszkałem ze starymi w Niemczech pod koniec lat 80-tych to miałem analogiczne albumy z naklejkami między innymi do "The Real Ghostbusters" i paru innych, jakieś zwierzaki jeszcze były, dinozaury, mundial we Włoszech itp. Bardzo popularne to wtedy było i zbierało się od groma tych naklejek. Widzę też, że to jednocześnie jest też nowelizacja filmu - pamiętam, że jak miałem te 9-10 lat i nie stać mnie było, żeby sobie kupić oryginalnego VHS-a (nawet nie miałem chyba wtedy jeszcze odtwarzacza) a chciałem jakoś do obrazka Spielberga sobie co jakiś czas wracać to chodziłem do pobliskiej biblioteki, wypożyczałem wydaną w Polsce oficjalną nowelizację z tamtych lat i zaczytywałem się w niej jak głupi przypominając sobie sceny z filmu :)

Odpowiedz
(13-06-2026, 18:03)slepy51 napisał(a): Widzę też, że to jednocześnie jest też nowelizacja filmu
Wspominany przeze album z Lost World też był w formie nowelizacji i parę rzeczy rozszerzając, np. opisując jak jakiś gostek upadł na nogę T-Rexa Juniora i słychać było suche złamanie, a ten beczał z bólu. Gdy w filmie widzieliśmy tylko skutek złamania i jak młody wył w agonii.

(11-06-2026, 20:18)slepy51 napisał(a): po obejrzeniu kilku making ofów do filmów z tamtych czasów i tego dokumentu o Williamsie straciłem do niego jakąkolwiek sympatię i resztki szacunku.
Podaj tytuły tych filmów :).

EDIT: Wspomniana przeze mnie pełnowymiarowa lalka. I dobrze pamiętałem jak jednym fotosie z pudełka Rex dziabał w ogon raptora (a z kolei ogonem Rexa majtało się, by ten poruszał się). [Obrazek: 2207192010_2eb783572b_b.jpg]

Odpowiedz
A jednak nie Panini. Byłem pewny, że tak,

Odpowiedz
OGPUEE napisał(a):Podaj tytuły tych filmów :).

Ale tytuły czego, making ofów do filmów, przy których palce maczał Denis Muren? Ten o "Spazie" widziałeś a reszty nie ma za bardzo najmniejszego sensu wymieniać, każdy wie przy jakich filmach on pracował i można sobie łatwo wyszukać, do których tego typu dokumenty powstały. Jeśli miałbym polecić jakiś zbiorczy ogólnie o ILM to obczaj sobie ten dostępny na Disney+ "Light and Magic" (są 2 sezony, łącznie około 9 godzin oglądania) jak jeszcze nie widziałeś, naprawdę świetna i pełna różnych ciekawych anegdot rzecz:

Ogólnie z Murenem to schemat jest ciągle ten sam, że ktoś coś robi, wymyśla jakaś nowatorską technikę, usprawnia ją i modyfikuje a potem pojawia się Muren i nie dość, że zbiera za to wszystkie laury i nagrody jako szef studia odpowiedzialnego za efekty to jeszcze pierdoli w wywiadach różne głupoty sugerując, że to on większość tych rzeczy odkrył i rozwinął lub innych do tego zachęcał. No a fakty są nieco inne ale chyba mało kto w branży ma odwagę, żeby o tym mówić na głos. Wiadomo, gość ma swój niezaprzeczalny wkład w rozwój efektów bo on tymi zespołami kierował, ale to ciągłe pomijanie ludzi naprawdę odpowiedzialnych za prawdziwe przełomy przy odbieraniu nagród to jawne chamstwo i buractwo. Szczytem była ceremonia z 1994 roku i odbieranie Oscara za robotę przy "Parku jurajskim" właśnie w towarzystwie Stana Winstona (zrozumiałe) ale i Phila Tippetta (szanuję gościa, ale to jest przecież żart) czy Michaela Lantieri przy jednoczesnym totalnym pominięciu Steve'a Williamsa i Marka A.Z. Dippé, bez których byłoby gówno a nie nagrody:

Odpowiedz
Jutro sprawdzę czy mam 212.

Odpowiedz
(13-06-2026, 18:40)OGPUEE napisał(a): Wspomniana przeze mnie pełnowymiarowa lalka.

Pełnowymiarowa, znaczy, że był rozmiarów prawdziwego T-rexa? Kurde, mieli rozmach ;)

Odpowiedz
Miałem w tym stylu album z Żółwiami Ninja i jeszcze jeden z samochodami, ale o tym z JP w ogóle nie wiedziałem i nigdy się z tym nie zetknąłem raczej.

Odpowiedz
(13-06-2026, 19:25)al_jarid napisał(a): Pełnowymiarowa, znaczy, że był rozmiarów prawdziwego T-rexa? Kurde, mieli rozmach ;)
Znowu forumowy polonista łapie mnie za słówka :).

Nie no, miał ponad 50 cm długości i jak ludzie piszą, była to jedna z największych figurek w tym czasie. I największa w całej linii.

Odpowiedz

Odpowiedz
Niech wstawią prawidłowego Velociraptora, będzie niezła beka :P

Odpowiedz

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości